top of page

Sağlıklı Beslenme



Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir.Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda vücudumuza almalıyız. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz.


Dengeli Beslenme Tavsiyeleri:


Doymuş yağ oranı yüksek besinleri daha az tüketin. Yeterli miktarda doymamış yağ almaya dikkat edin. Yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketin. Yağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller balık ve tavuk tercih edin. Süt ve süt ürünleri de tüketilmeli fakat bunlarında az yağlı olmalarına dikkat edilmeli. Yemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz.


Aşırı şekerli gıdalardan kaçınmalı, hatta çay, kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli, şeker miktarı azaltılmalıdır.


Gıdalardan aldığımız günlük tuz miktarı bir tatlı kaşığı geçmemelidir. Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında doğrudan ilişki bulunmaktadır. Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine göre ya hiç tuz kullanmamalı ya da miktarını azaltmalıdır.


Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu yiyecek alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza sebep olur. Öğünlerinizi önceden belirleyiniz. Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3 ara öğüne bölün az ve sık beslenin. Bol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin. Çok dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya sebep olur. Midenizi katı gıdalarla doldurmayın. Sindirim zorlaşır, Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte, ideal kilolarını korumaktadırlar.


Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biri de meyvelerdir. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir. Bu sebeple meyveleri aç karnına yemeliyiz. Meyveler yemeklerden 30 dakika önce ya da 3 saat sonra alınmalıdır. Mide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada kalacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar.


Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür, kadarı da yenilenir. Ortalama 100 günde beyin ve sinir hücreleri hariç bütün vücudumuz yenilenir. Düzensiz kötü beslenme yenileme sistemini aksatır. Cildiniz canlılığını, tazeliğini yok eder ve en önemlisi hastalıklara direnciniz düşük olur. Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir. Düşünce ve hafıza sistemi bulanıklaşır.


Bu sebeple düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli, yemek için yaşamamalı yaşamak için yemeliyiz.

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page