Bel Ağrısı

Bel ağrısı çok fazla görülmesi, önemli maddi kaynak, iş gücü ve zaman kaybına sebep olması nedeniyle çok önemli bir sağlık sıkıntısıdır.
Yaşam boyu en az bir kez ciddi bel ağrısı geçirenlerin oranı %75-85’dir. Bel bölgesi vücudun ağırlık merkezidir ve hemen hemen yapılan tüm vücut hareketlerinden etkilenir. O yüzden sürekli ve tekrarlayan zorlamalara maruz kalan bir bölgedir.
Bel Ağrısının Nedenleri
Bel ağrısının nedenleri mekanik ve dejeneratif sebepler ve iltihaplı nedenler diye ikiye ayırmak mümkündür.
Mekanik ve Dejeneratif Nedenler
Tüm bel ağrılarının yaklaşık %95’ini oluştururlar. Mekanik nedenler; lumbalizasyon, sakralizasyon, lomber lordoz artışı, disk hernileri, travma ve zayıf kaslara bağlı bel ağrıları gibi sebeplerdir. Dejeneratif sebepler ise dokuların yaşlanmasına ve başka nedenlerle yapısının bozulmasına bağlı nedenler ile kireçlenmeleridir. Mekanik ve dejeneratif nedenli bel ağrılarında; genel olarak, istirahatle azalan, hareketle artan, çoğu zaman sıcakla azalan, soğukla artan, pozisyona bağlı olarak artan veya azalan, sabahları kısa süreli tutukluk oluşturan ağrı görülür. Kan tahlillerinde bozulma olmaz.
Bel ağrılarının iltihaplı nedenleri
İltahaplı romatizmalar (Ankilozan Spondilit), infeksiyona bağlı sebepler (brusella, tüberküloz), kansere bağlı tutulumlar iltihabi sebeplerdendir.
İltihaplı nedenlere bağlı bel ağrılarında ağrı istirahatle artar. Gece ağrı artar ve yataktan kalkıp hareketlenince ağrı azalır. Yarım saatten fazla süren sabah tutukluluğu olur. Sıcak uygulamalarında ağrı artar. Kan tahlillerinde iltihabı gösteren tetkiklerde (sedimantasyon, crp gibi) bozulmalar olur.